Järvenpään ateria- ja siivouspalvelut Jatsi Oy

  •  Etusivu
  • Palvelut
  • Ateriapalvelut - Järvenpään ateria- ja siivouspalvelut Jatsi Oy(current)

Järvenpään ateria- ja siivouspalvelut Jatsi Oy vastaa Järvenpäässä koulujen ja varhaiskasvatuksen ateriapalveluista, vanhusten asumispalvelujen sekä Järvenpään uuden sosiaali- ja terveyskeskuksen JUSTin akuuttiosaston päivittäisten aterioiden valmistamisesta ja tarjoilusta. Valmistamme päivittäin noin 7500 ateriaa eri-ikäisille asiakkaillemme ympäri kaupunkia.

Ateriapalveluiden toiminta-ajatus

Toimimme asiakaslähtöisesti erilaisissa palvelukohteissa ja turvaamme kuntalaisten hyvinvoinnin panostamalla ateriapalveluiden kokonaislaatuun. Valmistamme asiakkaillemme ravitsemussuositusten mukaisia kustannustehokkaita sekä kilpailukykyisiä aterioita monipuolisista ja turvallisista raaka-aineista. Voimavaranamme on osaava ja hyvinvoiva henkilöstö. Huomioimme vastuullisuuden kaikessa toiminnassamme. Haluamme osaltamme vähentää keittiöissä syntyvää ruokahävikkiä tarjoamalla vanhuksille ja vähävaraisille mahdollisuuden syödä Järvenpään yläkoulujen ylijäämäruokaa edulliseen hintaan.

Raaka-aineet

Huolehdimme omalta osaltamme elintarviketurvallisuudesta. Elintarvikkeiden valinnan perustana ovat ravitsemussuositukset, soveltuvuus tuotantoon sekä tuoteturvallisuus. Otamme huomioon myös elintarvikkeiden pakkauskoot keittiöissä syntyvän jätteen vähentämiseksi, emmekä käytä yksittäispakattuja tuotteita. Elintarvikehankinnat suoritetaan KuntaPro:n kilpailuttamilta toimittajilta ja nykyiset hankintasopimukset ovat voimassa toistaiseksi. Käyttämämme naudan, sian tai siipikarjan liha on kotimaista. Kaikki valmistamamme ruoka on laktoositonta.

Ruokalistat

Ruokalistasuunnittelussa otamme huomioon kunkin asiakasryhmän valtakunnalliset ruokailusuositukset sekä taloudelliset ja toiminnalliset resurssit. Kyselemme säännöllisesti asiakkaittemme mieltymyksiä uudistetuissa ruokalistatyöryhmissä, yhteistyöpalavereissa tai asiakaskyselyn muodossa.

Koulu- ja päiväkotiruokailu

Koulujen ja päiväkotien yhteistä, kuuden viikon välein kiertävää ruokalistaa on uudistettu alkuvuodesta 2019 asiakkaita kuunnellen. Suunnittelun pohjana on käytetty valtakunnallisia kouluruokailusuosituksia sekä varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksia. Lasten ja nuorten ravitsemussuositukset toteutuvat, kun koulu- ja päiväkotiateriat nautitaan kokonaisuutena – pääruoka, salaatti, perunat/pasta/riisi, leipä, ravintorasva ja maito. Koulu- ja päiväkotiruokailu on osa lasten ja nuorten ruokakasvatusta.

Yläkouluilla, yhtenäiskouluilla ja lukiossa asiakkaalla on mahdollista valita lounas kahdesta vaihtoehdosta, sillä perusruoan lisäksi tarjolla on päivittäin myös kasvisvaihtoehto. Ruokajuomana tarjoamme rasvatonta luomumaitoa sekä kouluissa lisäksi myös rasvatonta piimää. Ravintorasvana käytämme laktoositonta Flora 60 margariinia. Koulu- ja päiväkotiruokailussa on aina tarjolla erilaisia näkkileipiä, sekä ruokalistan mukaisesti ruisleipää, moniviljaleipää tai sämpylöitä. Salaatteina ja tuorepaloina käytetään monipuolisesti vaihdellen vihanneksia ja juureksia.

Yläkouluissa on tarjolla maksullinen välipala.

Koulujen ja päiväkotien ruokalistat ovat nähtävissä Jatsin kotisivuilla sekä Jamix Menu-palvelussa.

Erityisruokavaliot koulu- ja päiväkotiruokailussa

Järvenpään koulujen ja päiväkotien erityisruokavaliokäytännöt muuttuivat 1.8.2019 alkaen. Erityisruokavalion mukaista ruokaa valmistetaan kouluissa ja varhaiskasvatuksessa ruokaileville lapsille ja aikuisille, mikäli siihen on selvät lääketieteelliset syyt ja erityisruokavalioilmoitus on toimitettu. Lääkärin/neuvolan/terveydenhuollon ammattilaisen todistus vaaditaan lomakkeessa merkityissä ruokavalioissa. Linkki lomakkeeseen löytyy näiden ohjeiden lopusta kohdasta “Ilmoita erityisruokavalion tarpeesta” sekä ruokalistat -sivulta. Järvenpään uusi ohjeistus on tehty moniammatillisessa työryhmässä ja on nyt linjassa naapurikuntien ohjeiden kanssa.

Ilmoitus erityisruokavaliosta toimitetaan päiväkodissa oman ryhmän kasvattajille. Kasvattajat toimittavat ilmoitusten kopiot palvelukeittiöstä vastaavalle. Kouluissa ilmoitukset toimitetaan terveydenhoitajalle, joka tarkastaa erityisruokavaliot lukuvuoden alussa ja toimittaa ilmoituksista kopiot keittiöstä vastaavalle. Aikuiset toimittavat ilmoituksen suoraan keittiölle ja esittävät samalla tarvittaessa lääkärintodistuksen. Asiakkaiden lääkärintodistusten kopiot jäävät terveydenhoitajalle/kasvattajalle ja kuitataan nähdyksi erityisruokavalioilmoitukseen. Lääkärintodistus saa olla enintään 5 vuotta vanha, poikkeuksena elinikäiset ruokavaliot (esim. diabetes, keliakia). Erityisruokavalioilmoitukset tarkistetaan vuosittain elokuun aikana ja uusitaan aina kun ruokavalioon tulee muutoksia. Kesken lukuvuoden päivitetyt erityisruokavalioilmoitukset toimitetaan kasvattajan tai kouluterveydenhoitajan kautta.

Tarvittaessa lasten ruokavalion toteutuksesta neuvotellaan yhdessä huoltajien, ruokapalveluvastaavan, koulun opettajan tai koulunkäynnin ohjaajan, koulun tai neuvolan terveydenhoitajan ja varhaiskasvatuksen kasvattajien kanssa. Ruokailijalta edellytetään poissaoloilmoitusta palvelukeittiölle lääkärintodistusta vaativissa erityisruokavalioissa 3 päivää ennen poissaoloa, jos poissaolo on 3 päivää tai enemmän. Poissaolotietojen ansiosta ruoka-annosta ei valmisteta turhaan, jos ruokailija on poissa.

Vaikeat allergiaoireet

Maito, kananmuna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiaoireiden aiheuttajat. Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla sopivilla ruoka-aineilla. Ruokavalio perustuu lääkärin tekemään diagnoosiin ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Jos ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoitukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma.

Lievät itsestään ohimenevät oireet

Jos henkilö saa lieviä oireita, huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Kansallisen allergiaohjelman mukaisesti ruoka-aineita ei vältetä turhaan. Pääsääntö on, että allerginen henkilö syö samaa ruokaa kuin muutkin, jollei allergiaruokavalion välttämättömyydestä ole lääkärinlausuntoa. Lieviä itsestään ohimeneviä oireita, kuten suun kutinaa ja ihottumaa aiheuttavia ruoka-aineita, ovat tyypillisesti kypsentämättömät kasvikset (tomaatti, porkkana) ja hedelmät (omena). Nämä saattavat aiheuttaa lieviä oireita etenkin koivun siitepölyallergisilla ja atooppista ihottumaa sairastavilla henkilöillä. Yleensä lieviä oireita aiheuttavat kasvikset sopivat kypsennettyinä. Jos kasvikset aiheuttavat hankalia oireita ja niitä pitää välttää ruoanvalmistuksessa, tarvitaan lääkärintodistus. Siitepölyaikana ristiallergisoivista hankalia oireita aiheuttavista ruoka-aineista voi ilmoittaa suullisesti palvelukeittiöön. Palvelukeittiöiden vastaavat kirjaavat tiedon siitepölykauden ajaksi keittiölle. Suullinen ilmoitus koskee kypsentämättöminä nautittavia ruoka-aineita.

Erityisruokavalioilmoituksesta on tärkeää käydä ilmi, sopiiko allergiaa aiheuttava ruoka-aine mausteena tai pieninä määrinä ruoassa (esim. paprika, sipuli, tomaatti). Lisäaine- ja mausteallergiat ovat erittäin harvinaisia ja miedosti maustettu ruoka sopii yleensä allergisille lapsille. Lapsen on tärkeä oppia syömään monipuolisesti. Mitä useampia ruoka-aineita lapsen ruokavaliossa rajoitetaan, sitä vaikeampaa on saada koostetuksi ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio. Kasvisten, hedelmien ja marjojen laaja välttäminen vähentää useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia ja voi altistaa lapsen lihomiselle. Mahdolliset ruoka-ainekokeilut tehdään aina kotona. Lähde: Ruoka-allergian Käypä hoito -suositukset ( lapset/potilaalle) ja Lasten ruoka-allergia –opas (PDF).

Erityisruokavaliota noudattavan lapsen huoltajilla on vastuu ravitsemuksen täydentämisestä. Ruokailijat tai heidän huoltajansa toimittavat keittiölle itse kliiniset ravintovalmisteet tai niihin verrattavat tuotteet sekä muut lääkärin määräämät yksilölliset tuotemerkit, jotka korvataan asiakkaalle sairausvakuutuslain (364/63) nojalla. Kliinisellä ravintovalmisteella tarkoitetaan erityisruokavaliovalmistetta, joka on erityisesti valmistettu tai koostettu ja tarkoitettu ruokavaliohoitoon ainoaksi ja täydentäväksi ravinnoksi.

Ilmoita erityisruokavalion tarpeesta

Ilmoita erityisruokavalion tarpeesta seuraavalla lomakkeella:

Ilmoitus erityisruokavaliosta (interaktiivinen PDF-lomake)
Notification of special diet (interactive PDF in English)

Katso esimerkki täytetystä erityisruokavaliolomakkeesta:

Esimerkki täytetystä erityisruokavaliolomakkeesta (PDF)

Palauta täytetty lomake ja lääkärin todistus seuraavasti:

  • Varhaiskasvatuksen lasten lomakkeet palautetaan päiväkodeissa oman ryhmän kasvattajille
  • Perusopetuksen ja lukion oppilaiden lomakkeet palautetaan kouluissa/oppilaitoksessa terveydenhoitajille
  • Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion aikuisten lomakkeet voi palauttaa suoraan keittiöille

Ikäihmisten ravitsemus

Vanhusten ympärivuorokautisissa asumispalveluissa sekä Järvenpään uuden sosiaali- ja terveyskeskus JUSTin akuuttiosastolla on yhteinen kuuden viikon kiertävä ruokalista. Ruokalistan laadinnan lähtökohtana ovat asiakkaan odotukset ja toiveet, ravitsemussuositukset sekä taloudelliset ja toiminnalliset resurssit. Asiakkaan kokemuksia ruokapalvelusta seurataan säännöllisesti. Vanhusten ravitsemuksen tavoitteena on hyvä ravitsemustila, toimintakyvyn ylläpito ja edistäminen sekä hyvä elämänlaatu. Vanhuudessa hyvä ravitsemus on perusedellytys toimintakyvylle, jolla turvataan jokapäiväisen elämän sujuminen. Hyvällä ravitsemuksella voidaan ehkäistä tai siirtää sairauksien puhkeamista ja hidastaa sairauksien pahenemista. Päivittäin valmistetaan normaalirakenteista ja hienojakoista ruokaa. Kaikki erityisruokavaliot hoidetaan ilmoitusten mukaan.

Kahvila-ravintola Silkkiuikku

Koronatilanteesta johtuen Järvenpään uudessa sosiaali- ja terveyskeskus JUSTissa sijaitseva kahvila-ravintola Silkkiuikku on suljettu toistaiseksi.

 

Back to top