Palmia – Järvenpään palvelut

  •  Etusivu
  • Yleinen
  • Kouluruoasta suositumpaa – uudistuvat ruokalistat(current)

Järvenpään koulujen ja päiväkotien ruokalistat uudistuvat ensi vuoden tammikuussa. Tuleva uudistus koskee sekä päiväkotien aamupala- että lounaslistoja, kuin myös kaikkien Järvenpään koulujen ruokalistoja. Uudistuksen tavoitteena on tarjota entistä maittavampaa ja ravitsevampaa ruokaa kasvavien lasten ja nuorten tarpeisiin. Toive uusista ruokalistoista on lähtöisin niin asiakkailta kuin ruoan tekijöiltäkin. ”Nämä meidän nykyiset listat on suunniteltu niin, että tietyt ruoat toistuvat aina viiden viikon välein. Nyt käyttöön tulevat uudet listat koostuvat kuuden viikon kierrosta, minkä johdosta vaihtelevuutta tulee olemaan enemmän”, kertoo Jatsin tuotannonohjausasiantuntija Kati Vesala. Ruokalistamuutosta työstää ruokalistatyöryhmä, jonka vetäjänä Kati toimii. ”Työryhmän kokoonpano vaihtuu aina tarkasteltavan aiheen mukaan. Olen työstänyt listoja sekä tuotantokeittiöiden vastaavien että palvelukeittiöiden työntekijöiden kanssa”, Kati lisää.

 

Jatsin tuotannonohjausasiantuntija Kati Vesala
Jatsin tuotannonohjausasiantuntija Kati Vesala toimii ruokalistatyöryhmän vetäjänä.

Kestosuosikkien rinnalle perinteistä kotiruokaa

Koululaiset sekä varhaiskasvatuksen henkilökunta ovat myös saaneet esittää ruokatoiveita uusille listoille. Vanhojen kestosuosikkien kuten uunimakkaran lisäksi on toivottu aivan perinteisiä kotiruokia, esimerkiksi kalapuikkoja ja makaronilaatikkoa. Sen sijaan kaikkia toiveita ei voida toteuttaa. ”Täytyy muistaa, että noudatamme kouluruokailun ja varhaiskasvatuksen ravitsemussuosituksia, joten pizzoja ja hampurilaisia emme voi lisätä ruokalistoille. Näitä toiveita voidaan kuitenkin mahdollisuuksien mukaan huomioida teema- ja toiveruokapäivinä”, sanoo Kati. Uudistus koskee myös kasvisruoka- sekä erityisruokavalioita. ” Pyrimme monipuolistamaan ja yhdenmukaistamaan eritysruokavalioiden tarjontaa. Naapurikuntien tavoin seuraamme kuitenkin kansallista allergiaohjelmaa, jonka pääviesti on, että allergeeneja ei tule välttää turhaan”, huomauttaa Kati. ”Tavoitteena on myös vähentää ruokahävikkiä, joten useaa lämminruokavaihtoehtoa ei ole järkevää tästäkään syystä tehdä”, Kati lisää.

 

Opiskelijoita ottamassa ruokaa Järveenpään lukion ruokalassa
Koululaisille maistuvat perinteiset kotiruoat.

Asiakaspalautetta toivotaan

Listojen uudistuksen tarkoituksena on paitsi tarjota maistuvaa ruokaa, mutta myös yhdenmukaistaa ruoan valmistustapoja keittiöiden välillä. Ruokien raaka-ainesisällöt tullaan jatkossa julkaisemaan sähköisesti. Uusista ruokalistoista toivotaan asiakkailta palautetta. ”Tarkoituksena on pyöräyttää kerran tämä kuuden viikon lista ympäri ja lähettää tämän jälkeen palautekysely sekä lapsille että heidän vanhemmilleen. Olemme myös halukkaita tulemaan vanhempainiltoihin ja vastaaviin tilaisuuksiin kertomaan ruokalistauudistuksesta sekä valituista ruoista lisää. Tarkoituksemme on kehittää ruokalistoja trendikkäämmiksi sekä huomioida ruokasuositukset ja ruokailijoiden toiveet”, kertoo Kati. Uudet ruokalistat tulevat käyttöön päiväkoteihin ja kouluihin viikosta 5 alkaen, eli maanantaista 28.1.2019 eteenpäin.

Back to top